četrtek, 28. maj 2009

Individualno ali skupinsko delo

Glede na to, da smo v letošnjem šolskem letu izdelali kar veliko poročil, raziskovalnih nalog, seminarskih, esejev in podobno se mi je prav zdaj utrnilo vprašanje. Nekaj nalog je bilo za opraviti individualno, nekaj skupinsko, pri nekaterih pa smo imeli izbiro. In kadar je izbira bila sem raje uporabila varianto individualnega dela. Pozitivnost tega načina dela je predvsem v tem, da ne potrebuješ prilagajanja, ne porabiš veliko časa za to, da se zmeniš kdaj se dobiš, kdo bo kaj naredil itd. Poleg tega narediš stvar tako kot si si jo zamislil sam in takšen je tudi končni izdelek. Uporabljaš lahko svoje oblikovanje, kreativnost, miselnost in na podlagi tega narediš nalogo, ki te predstavlja, nekako kaže to kar te zanima oz. kar se ti zdi pomembno v neki temi. Individualno mi je bolj pisano na kožo, ker sem tak človek, ki rad naredi določene stvari po svoje in ker si lahko v glavi hitro zamislim nek potek dela, neko organizacijo in osnutek. Prav tako ima tudi skupinsko delo veliko prednosti. Še posebej se poudarja pri socialnem delu. Pri skupinskem delu lahko prideš do več različnih idej in naloga je tako bolj raznolika, delo je olajšano, saj vsak opravi svoj del naloge, primerjaš lahko več pogledov, se česa novega naučiš od kolegov, itd. Vendar pa so tu tudi kritične točke, skupinsko delo je odvisno predvsem od članov skupine. Če se člani skupine dobro poznajo je veliko lažje delati skupaj, prav tako je lažje dogovarjanje če ni krajevnih omejitev ali pa prevelikih razlik v načinu dela. Če pa so člani skupine tako rekoč nametani skupaj je delo lahko precej oteženo. Seveda bi lahko to vzeli kot izziv, vendar je za dobro nalogo potrebno veliko več kot samo, da razmišljamo kako je skupinsko delo pomembno. Potrebno je veliko prilagajanja, predvsem o času sestankov, načinu dela, saj ima vsak svojega. Še večji problem pa nastane, če se mnenje ali način dela nekega člana skupine tako močno razlikuje od drugih, da to otežuje samo delo. Nekateri ljudje se težje prilagajajo in pač delo opravijo po svoje in potem se poraja vprašanje ali celotno nalogo prirediti posamezniku ali pač ubrati svojo pot in vsiliti svoje mišljenje in način. Nič od tega verjetno ni prav, vendar sta to dve opciji, ki se najpogosteje uporabljata. Verjetno bi bilo najbolj pravilno, da se obe strani prilagodijo druga drugi. Vendar pa to vzame veliko preveč dela, zato raje izberemo lažjo pot.
Na faksu smo se učili o skupinskem delu, vendar je vse elemente konstruktivne skupine težko zajeti v realnem življenju. Sem popolnoma za konstruktivno kritiko, vendar včasih tudi ta za sodelavca lahko pomeni napad. Stvari so zelo dvolične in težko je izbirati prave besede, prav način, da se stvari razrešijo. In ko razmišljaš o tem, se nekako zdi, kot pa da vsiljuješ svoje mnenje, čeprav mogoče ni tako. A zopet se porajajo različna vprašanja.
Torej, ali skupinsko ali individualno delo. Vsako ima nekaj prednosti in nekaj slabosti. Verjetno je najboljše kombiniranje. Za dobro delo v praksi se sigurno pomembno skupinsko delo, predvsem zaradi izmenjave mnenj, da vidiš še druge poglede na stvar, da se učiš od drugih. Pri teoretičnemu delu pa sem bolj za individualno, saj je najbolje sam, na svoj način, napisati nalogo in v njej zajeti vse kar se ti zdi pomembno.
Lahko rečem, da se ne bi odločila pisati skupne diplomske naloge, saj mi je ljubše če lahko stvar naredim sama, tako kot si jo zamislila. Čeprav je razlika v tem, ali je druga oseba povsem drugačna kot ti, ali pa imata podobno mišljenje. Pri slednjem je stvar veliko lažja in sodelovanje v določenih zadevah je olajšano in bolj zanimivo. Vendar ne pri diplomi, vsaj zame ne.

Ni komentarjev:

Objavite komentar