četrtek, 7. maj 2009

Trenutno aktualne zadeve 1.del

Ker sem ravno zapadla v tisti trenutek, ko se mi zdi, da moram vse argumentirati in razlagati po svoje, sem se takoj zapodila na blog. Že prej sem napisala nek tekst, pa sem ga po premisleku zbrisala.
Prva stvar o kateri iz skoraj vseh medijev prav kriči je prašičja gripa. Zdi se mi, da ker ptičja pač ni delovala dovolj globalno, so si mogli izmisliti prašičjo. Sem bolj usmerjena v to razmišljanje, da je vse skupaj neka zarota farmacevtske industrije. Ker, le kako bi neka nova bolezen, t.i. mutacija bila ozdravljiva in že imal pripravljeno zdravilo, če pa je nova. Za AIDS še niso našli zdravila, za prašičjo gripo pa. Pravi se, da so naredili preveč zdravil na temo ptičje gripe in nekako je potreba po porabi vsega tega. Moje mnenje je bolj tako, da je verjetno v tem času gospodarske krize in vsega podobnega potrebno razredčiti prebivalstvo, vendar na precej skrit način. Jasno je, da bodo umirali predvsem v revnejših državah in ljudje iz nižjega sloja, ker pač nimajo takega dostopa do zdravstva. Zanimivo pa je, kar pričajo, da se bo gripa razširila skozi svet in bo v nekaj letih okužena tretjina prebivalstva. Prav zanima me koliko prebivalstva dnevno umre zaradi AIDSa, ali pa še drugače, koliko jih zboli in tudi umre zaradi navadne gripe. Pa zaradi tega ni nobene posebne stopnje ogroženosti, še vedno lahko potujemo po svetu, ker okužimo se lahko tudi doma. In, pozimi nikogar ne skrbi, da bi zbolel za gripo, kot zdaj skrbi ljudi, da bi zboleli za prašičjo gripo, pa je možnost, da dobijo navadno gripo precej večja, smrtnost pa verjetno tudi ni tako različna, le da se o tem ne piše tako pogosto. Torej, gripa je po mojem mnenju le ena od novih izumljenih bolezni, ki je nastala z namenom in zaradi katere imajo določeni ljudje dobiček.

Potem so trenutno aktualne tudi vinjete. Odločno sem proti zvišanju cene letnih vinjet, a žal ne morem nič proti temu. Slovenija se je, kot vedno, uklonila drugim državam, interesom tujcev in njihovim potrebam. Saj je prav, da so recimo krajše vinjete, vendar ne razumem poante v tem, da dražijo letne. Tedenske bodo redko izkoriščene s strani tujcev, ki gredo na počitnice, saj gredo ponavadi za več kot 7 dni, torej bodo morali kupiti dve, ali pa če kupijo mesečno, ki bo baje od 30 do 35€ in je potem isti drek. Se oproščam izrazu ampak je dejansko tako. In če tujci kupijo dve tedenski ali mesečno, ki bo isto stala kot polletna ne pridobijo nič. Dejansko ne pridobijo nič, le da bo vinjeta trajala en mesec, prejšnja pa je pol leta in se pač boljše sliši. In potemtakem, če razmislim, bo v državno blagajno prihajalo še vedno enako število evrov. In zakaj potem višanje cen letnih vinjet? Mogoče zato, ker naj bi podložen slovenski narod mislil, da je to nujno potrebno? Ker mislijo, da smo mogoče neumni? Ker se radi vozimo po neurejenih avtocestah? Ker radi stojimo v kolonah? In vse to za dobrih 95€? Ja, mogoče pa res, ker dejansko nihče nič ne stori in dejansko bo vlada sprejela kar bo hotela in kar bo napolnilo njihov proračun. Avtoceste se zato ne bodo nič hitreje gradili, nič bolj kakovostne ne bodo in še vedno bodo vsako leto ena in ista popravila na istih odsekih. In potem naj še kdo reče, da nismo eni kekci oz. kranjski janezi.

Na strani za nosečnice sem prebrala zelo zanimiv članek. Saj ne, da načrtujem, ampak pritegnil me je naslov. Nosečnice naj ne bi jedle mesa oz. zelo zelo malo, saj maščobe, ki jih zaužijejo vplivajo na srčne bolezni otrok. In kako so prišli do tega spoznanja? Stvar so testirali na podganah. In če doma ne bi imela podgan, bi mogoče celo verjela prebranemu. Brejim samičkam so dajali večje količine maščobe in mesa in potem so njihovi mladiči imeli pogosteje srčne napake kot od samičk, ki niso dobile skoraj nič maščobe. In sedaj naj bi nosečnice jedle čisto malo mesa, ker to ni zdravo za otroka. Nikjer pa ne piše, da imajo podgane malo drugačne prehrambene potrebe. Podgana skoraj ne sme zaužiti maščob in beljakovin, saj ji to lahko zelo škoduje. Prav tako ne sme pojesti preveč sladkorja, oz. priporoča se, da ji ga ne dodajamo v prehrano. In potem je tu to, da morajo pojesti veliko vlaknin. In potemtakem naj bi nosečnice jedle kosmiče, koruzo, zelenjavo in sadje, pa še to v zmernih količinah, da bi imele zdrave otroke. Saj ne rojujemo mladih podganic. Hočem pokazati, da ne moremo raziskave na podganah posploševati na človeka, saj imamo mi razvite povsem drugačne navade glede hranjenja. In potem takole strašijo mlade nosečnice, mar bi povedali kaj zares pametnega.

Mediji nas znajo marsikdaj zavesti, včasih jim verjamemo, drugič ne, odvisno od našega poznavanja stvari in razvitosti lastnega mnenja ter razširjenosti določene mnenja o stvari. Nam pa dajo možnost za argumentiranje in razvijanje lastnega razmišljanja.

Ni komentarjev:

Objavite komentar