ponedeljek, 18. maj 2009

Spol 2.del

Raziskava na temo dojemanja spola je končana. Glede na to, da smo s kolegicami naredile kar nekaj intervjujev iz štirih starostnih skupin se nekatere stvari lahko posplošijo, druge pa se, zaradi razlik, ne morejo. Najbolj zanimivo kar smo ugotovile je, da so predstave o moških in ženskih vlogah še vedno zelo stereotipne. Torej, ženske se po večini še vedno dojemajo kot gospodinje in matere, medtem, ko moški morajo hoditi v službo. Seveda je bilo izraženo tudi, da morajo v službo hoditi tudi ženske. Med vsem tem pa se večkrat omeni to, da bi morala biti vzgoja otrok porazdeljena med oba spola, kar pa še vedno ni povsod uresničeno. Zdi se mi, da bomo te in naslednje generacije bolj izenačene v določenih opravilih, ki so generacije nazaj veljale le za en spol. Mislim, da se družba počas spreminja in vnaša moderne spremembe, ki prinašajo pozitivne posledice tako za ženske kot tudi za moške. Normalno je, da glede na to, da je v današnji družbi ženska zaposlena tako kot moški, ne more po tem le ona skrbeti za gospodinjstvo in otroke, kot je lahko, ko je bila cel dan doma. Pri tem se kaže vloga modernega moškega, ki je predvsem v pomoč ženski pri hišnih opravilih in ki igra večjo vlogo v okviru svojega očetovstva.
Zanimivo spoznanje je bilo tudi to, da moški večkrat omenijo, da so ženske enakopravne in da imajo enake možnosti kot moški, vendar pa ženske pravijo, da niso povsem enakopravne in da se razlike kažejo. Še vedno se kažejo razlike pri plačah žensk, ki so dostikrat manjše kot pri moških, za isto delo. Ali pa pri tem, da težje dobijo zaposlitev, zato ker so ženske in se zanje predvideva, da bodo imele otroke, itd. Ne strinjam se s feministkami, ki pravijo, da so ženske podrejene moškemu svetu in da imajo moški večino koristi od našega zastonjskega dela, itd. Zdi se mi, da take trditve niso več tako značilne za 21. stoletje, čeprav se še čuti vpliv zgodovine pri tem koliko besede imajo ženske in koliko moški. Sama se ne čutim podrejene, niti ne čutim, da ne bi bila enakopravna, vendar pa se lahko to v določeni situaciji hitro spremeni.
Sama ne želim biti odvisna od moškega, vendar nas lahko trenutne situacije in dogajanja pahnejo v takšno odvisnost, kot pa lahko v to pahnejo tudi moškega samega. Sedaj ni več tako pomembno ali več zasluži moški ali ženska. Vendar pa bi morala o tem, kako se počuti moški, ki ga pretežno preživlja ženska, povprašati moške in verjamem, da bi bili odgovori precej različni.
Torej, ni važno kakšnega spola ste, važno je, kaj lahko v okviru in metaforično izven njega dosežete in ustvarite.

1 komentar:

  1. Lp Amy,

    radi bi te povabili k sodelovanju, ki se imenuje Posavski blogerji. Ker na strani ne nadjemo tvojega maila, bi te prosili da pišeš na mojeposavje@gmail.com, če te stvar zanima.

    Simon

    OdgovoriIzbriši