ponedeljek, 1. november 2010

Pohod na Boč 18.10.2009 in 31.10.2010

Včeraj sva bila že drugič na Boču. Sicer je bila prvotna zamisel Rogla in Ribniška koča, vendar naju je vreme presenetilo. Prvič sva šla na Boč lani v istem letnem času, vendar v drugih vremenskih razmerah. Bila je megla in po malem je snežilo, čeprav je bil še vedno oktober. Včeraj pa sva imela malo lepše vreme, če odmislimo mrzel veter na vrhu.

Torej, ko sva se lani odpravila na Boč sva pri Zgornjih Poljčanah zavila pri smerokazu za Boč na ozko cesto in parkirala v gozdu ob cesti, kjer je vedno parkiran kakšen avtomobil ali dva, tako da se ne da zgrešiti. Iz tega izhodišča sta možni dve poti, direktno v klanec proti Boču (torej leva pot Čez Balunjačo) ali pa čez Babo in kočo. Midva sva izbrala direktno navzgor, nazaj pa sva šla po tej drugi poti. Pot je izjemno strma večino časa, zato je dobro če si primerno obut in pripravljen, sicer pa nam pot vzame dobro uro in pol do vrha. Pot čez Babo pa zaradi ovinka nekaj minut več. Na vrhu je razgledni stolp, ki ga prvič nisva uporabila, zaradi megle. Včeraj pa sva se povzpela na prvo razgledišče, do vrha nisva šla, saj je izjemno močno pihalo in bilo precej mrzlo. Vseeno pa je lep razgled. Pod razglednim stolpom je tudi žig. Je pa na vrhu Boča vojaško ozemlje, tako da se je potrebno držati poti, saj lahko hitro zaidemo kamor ne smemo. Pot nazaj gre po drugi strani in po dobre pol ure pridemo do koče. Koča je odprta vse dni razen ob ponedeljkih. Včeraj je bila ta koča najino izhodišče, saj sva se po cesti zapeljala do nje, sicer bi naju začel loviti mrak. Tudi tu sva izbrala pot Čez Balunjačo in potem nazaj po isti poti, kot prejšnjič. Pot iz koče čez Babo je tudi precej strma, ponekod celo drseča, saj je veliko kamenja. Je pa iz Babe lep razgled na bližnje kraje. Če pa se že pripeljete do koče in se potem povzpnete do vrha pa vam to vzame približno 45minut, vsaj nama jih je, ravno toliko kot omenja prva tabla. Ker naslednja tabla, ki je postavljena po kakih desetih minutah hoje kaže, da je do vrha še 50min. prav tako imajo probleme z oznakami časa na vrhu, kjer za pot do kočo navzdol piše 1h, čez kakšnih 5 minut pa 35min. Vendar pot navzgor vzame 45min, kot sem že omenila, navzdol pa dobre pol ure. Seveda od koče in nazaj.

Prilagam sliki iz obeh izletov. Ob tem pa povem, da je pot res strma, trenutno zaradi listja precej drseča, vseeno je pa dobra rekreacija, saj premagamo višino slabih 620-ih metrov.

Ni komentarjev:

Objavite komentar